Asociația Culturală
„Cununa Călimanilor” Deda
Creator și păstrător al unui imens și neprețuit tezaur folcloric, poporul român își exprimă bogăția sufletească și calitățiile spirituale prin cântecele și dansurile de infinită varietate și nespusă frumusețe.
Cu dorința de a păstra valorile culturale, în comuna Deda ia ființă în luna iulie 2008 Asociația Culturală „Cununa Călimanilor” Deda, în jurul ansamblului filcloric „Cununa Călimanilor”, care exista încă din anul 2004, în rândul căruia activează și au activat mai multe generații de tineri din comuna Deda.
Asociația Culturală „Cununa Călimanilor” Deda împreună cu ansamblul cu același nume, funcționează pe lângă autoritățile locale din comuna Deda, județul Mureș și are ca scop culegerea, conservarea și promovarea folclorului musical coregrafic, a obiceiurilor și tradițiilor culturale românești, cu precădere de pe valea superioară a Mureșului, precum și din alte zone folclorice a țării.
Printr-o pregătire temeinică al actului artistic am reușit să prezentăm pe scenă, în diferite spectacole și festivaluri, momente musical-coregrafice de o deosebită valoare, ce ne-a propulsat în ierarhia ansamblurilor cu grad ridicat de interpretare a folclorului românesc.
Pregătirea, instruirea și coordonarea artistică a ansamblului este realizată de maestrul coregraf Vasile Gabor.
Tinerii dansatori sunt elevi și studenți care învață la instituții de învățământ din comuna Deda și municipiile Reghin și Târgu-Mureș.
În prezent, ansamblul abordează următorul repertoriu:
- Zona superioară a Mureșului – suită de jocuri populare mixte din comuna Deda și suită de jocuri populare feciorești din comuna Deda;
- Zona Făgăraș – fecioreasca feteleor de la Crihalma;
- Câmpia Transilvaniei – suită de jocuri populare din Boian, județul Cluj, suită de jocuri populare din Dâmbu, suită de feciorești din Transilvania;
- Moldova – suită de jocuri populare de pe Valea Trotușului;
- Codru – suită de jocuri din Râmeț pe Someș.
De asemenea, sunt în pregătire câteva obiceiuri valoroase, cum ar fi cele legate de Dragobete, Sânzâiene și nunta tradițională din Deda.
De la înființare și până în present, ansamblul Cununa Călimanilor a participat la peste 80 de spectacole folclorice organizate la nivel
local, județean și național.
Conducătorii acestui ansamblu și a Asociației au în vedere organizarea de noi curusuri de dans popular, pentru a atrage în rândurile ansamblului cât mai muloți tineri din comunitate și împrejurimi pentru a îndrăgi folclorul românesc și care să aibă un rol important în promovarea și valorificarea folclorului musical coregrafic.
Ansamblul folcloric Mini Junii Călimanilor
- Prima parte este destinată dansului folcloric tradiţional românesc, incluzând aici şi obiceiurile Văii Superioare a râului Mureş, precum şi a altor regiuni din Transilvania.
- a doua parte a ansamblului este formată din vocalişti şi muzicieni, orchestra, cuprinzând: 3 vocalişti, tinere talente cu foarte multe inregistrări audio şi video, dar şi 4 muzicieni foarte talentaţii. Ambele părţi pot interpreta atât LIVE cât şi cu negativ, în caul în caer orchestra lipseşte din diverse motive.
Ansamblul folcloric Mini Junii Călimanilor poate avea o demonstraţie de 60 de minute sau chiar mai mult. Deşi ansamblul este încă la început, a primit numeroase confirmări de la specialişti şi au fost invitaţi la numeroase festivale din Romania, dar şi în afara României